Wethouder Van der Schaaf geeft startsein audiotour ‘Ebbingekwartier, Gezonde stad’

14 maart 2022

Nieuwsbericht, Gezondste generaties

Op maandag 14 maart heeft wethouder Roeland van der Schaaf op de Oosterhamrikkade het startsein gegeven voor de nieuwe audiotour ‘Ebbingekwartier, Gezonde stad’. Een initiatief van het consortium ‘Gezonde stad’ bestaande uit: Hanzehogeschool Groningen, UMCG, gemeente Groningen en VanWonen. Groningers en bezoekers van buiten de stad kunnen door de audiotour de verhalen ontdekken over het Ebbingekwartier; de gezonde, groene en bruisende buurt aan de rand van het Groningse centrum. Met de ontwikkeling van (bijna) de laatste woonlocatie aan de Oosterhamrikkade nadert deze nieuwe stadsbuurt zijn voltooiing.


Wethouder Roeland van der Schaaf: “Een gezonde stad is fiets- en voetgangersvriendelijk, schoon en (verkeers-)veilig. En heeft een gezond milieu. Met daarbij een samenleving waarin mensen naar elkaar omkijken en dat alles in een goed gebouwde omgeving met een gezonde buitenruimte. Om Groningen als gezonde stad verder te ontwikkelen hebben we dus iedereen nodig. We leveren allemaal, ieder vanuit de eigen expertise, een bijdrage aan het totaal. Onze inwoners zijn als experts van hun buurt of wijk cruciaal. Door deze audiotour en de fotowedstrijd kijken de wandelaars met andere ogen naar dit gebied. En zo doen we weer nieuwe inzichten en kennis op waarmee we de leefkwaliteit in onze gemeente kunnen verhogen. Een gezonde stad is nooit af en vergt continue onze aandacht en inspanning!”

Fotowedstrijd gezondste plek Ebbingekwartier
Alle deelnemers van de audiotour worden uitgedaagd om de meest gezonde plek in het Ebbingekwartier te fotograferen. Alle foto’s zullen worden gebruikt voor verder onderzoek. Begin juli wordt de meest aansprekende foto beloond met een passende prijs. De foto’s kunnen worden ingezonden naar e-mailadres: gezondestad@org.hanze.nl

Jeannette Nijkamp, lector Gezonde Stad aan de Hanzehogeschool Groningen:
“Bij het onderzoek naar een gezonde leefomgeving is een belangrijke vraag wat bewoners en andere gebruikers hieronder verstaan. Daarom willen wij met deze fotowedstrijd in kaart brengen wat wandelaars tijdens de route ervaren als het meest gezonde element in deze wijk, en waarom. Deze input kan door onderzoekers en studenten worden gebruikt bij vervolgonderzoek. De uitkomsten hiervan komen ten goede aan nieuwe plannen voor gezonde wijken in de gemeente Groningen en daarbuiten.”

Oosterhamrikkade: startpunt audiotour
Aan de Oosterhamrikkade komt een levendig en duurzaam woongebied met ruimte voor groen en respect voor de historie. Je kunt hier straks hardlopen op de groene kades, genieten van de zon of een duik nemen in het schone water. Op deze plek komen diverse typen woningen en appartementen, koop en huur, op loopafstand van het gezellige stadscentrum en met het groene Noorderplantsoen als ‘achtertuin’.

“Het startpunt van de audiotour is niet voor niets op de Oosterhamrikkade. Hier ontstaat straks een gezonde ecologische zone. Nu al bevat het Oosterhamrikkanaal het schoonste zwemwater van de stad. Als gebiedsontwikkelaar creëren we op deze plek woningen en een leefomgeving voor de gezondste generaties,” aldus Miranda Venekamp-Brandt, VanWonen Directeur Marketing, Verkoop & Verhuur.

Erik Buskens, hoogleraar Health Technology Assessment aan het UMCG, voegt er tot slot aan toe: “Een gezonde stad kun je proberen te bouwen met stenen, maar zonder het “cement” van de mensen die er leven, werken, wandelen, fietsen, sporten, naar elkaar omzien en luisteren blijven het wankele bouwwerken. Bovendien blijkt uit het groen, het water en de dieren die er ook een plekje vinden of het echt geslaagd is. Kortom veel om mee aan de slag te gaan, en natuurlijk ook om te signaleren en fotograferen.”

De audiotour ‘Ebbingekwartier, Gezonde stad’ is vanaf 14 maart te vinden op de IZI travel app. De IZI Travel app is te downloaden in de bekende app stores.

Deel dit artikel:

Lees meer over `Gezondste generaties`

Alle nieuwsberichten Naar alle nieuwsberichten