Mijlpaal in Nijmegen: meer dan een half miljoen stoeptegels eruit

17 februari 2022

Publicatie, Gezondste generaties

NIJMEGEN - Operatie Steenbreek heeft in Nijmegen afgelopen jaar wederom het doel gehaald om minimaal 100.000 stoeptegels te vervangen door groen. Er zijn 125.470 tegels verwijderd. Na vier jaar Steenbreek-campagne staat de teller inmiddels op meer dan een half miljoen stoeptegels.


De campagne heeft tot doel zowel particulieren als instellingen en de overheid te stimuleren bestrating zoveel mogelijk te verwijderen zodat er meer ruimte komt voor planten, bloemen en insecten. Daarnaast kan regenwater gemakkelijker de bodem inzakken, waarmee verdroging wordt tegengegaan. En het draagt bij aan het tegengaan van ‘hittestress’ waarbij warmte in stedelijke gebieden lang blijft hangen.

Vergroening door tuinworkshops
Een voorbeeld is het nieuwbouwproject in Nijmegen-Noord. Om te voorkomen dat nieuwe tuinen worden bestraat, zijn tuinworkshops gehouden met de nieuwe bewoners. Steenbreek werkte hierin samen met gebiedsontwikkelaar VanWonen en woningcorporatie Talis. “Wij creëren woningen en leefomgevingen voor de gezondste generaties. In de ontwikkeling houden we hier rekening mee, daarom hebben we alle bewoners een tuinontwerp aangeboden. Met de gedachte om te vergroenen en de biodiversiteit te versterken”, vult Martijn van Essen, Verkoopmanager VanWonen aan. Bewoners kregen advies, konden voorbeeldtuinen bekijken en meedoen aan een gezamenlijke doe-dag.

NK Tegelwippen
Nieuw in 2021 was het NK Tegelwippen, een landelijke actie die hetzelfde doel nastreeft als Steenbreek. Doel was tussen 30 maart en 30 september zoveel mogelijk stoeptegels te verwijderen. Nijmegen werd hierbij uitgedaagd door Arnhem, dat de ‘derby’ nipt wist te winnen. Het NK was een succes: in totaal leverde het landelijk 1,5 miljoen tegels op. Dit jaar wordt de wedstrijd daarom herhaald. 

Bekijk het volledige artikel in het Algemeen Dagblad

Deel dit artikel:

Lees meer over `Gezondste generaties`

Alle nieuwsberichten Naar alle nieuwsberichten