Gemeente Rijswijk en VanWonen tekenen anterieure overeenkomst voor UrbanParks

22 december 2023

Nieuwsbericht, Gebieds- en vastgoedontwikkeling

Aan de Burgemeester Elsenlaan 329 in Rijswijk ontwikkelt VanWonen circa 600 appartementen en 4.400 m2 commerciële ruimte in het project UrbanParks. De gebiedsontwikkelaar tekende hiervoor onlangs met de gemeente Rijswijk een anterieure overeenkomst. Urban Parks is onderdeel van het nieuwe Havenkwartier in Rijswijk.


Als voormalig bedrijventerrein is het Havenkwartier een versteende wijk met veel leegstand. In het Havenkwartier bieden de haven en de Vliet grote kansen om aangenaam te wonen en te verblijven. Het bedrijventerrein aan de haven van Rijswijk verandert de komende jaren in een levendige, groene stadswijk waar bedrijvigheid, wonen en recreëren bij elkaar horen. Het Havenkwartier wordt een moderne, creatieve en aantrekkelijke nieuwe stadswijk met nautische kwaliteiten. Hier kan men straks, rond een aantrekkelijke stadshaven, wonen, werken en recreëren in een hippe omgeving met alle voorzieningen zoals gezellige horeca, een sportschool en een buurtsuper binnen handbereik.

UrbanParks
UrbanParks is onderdeel van deze gebiedsontwikkeling en bestaat uit bijzondere groene woon- en werkgebouwen, die aan elkaar verbonden zijn door een plint. En rijkelijk voorzien zijn van aantrekkelijke collectieve parkjes en daktuinen. 

Mireille Jeurnink, VanWonen Directeur Vastgoedontwikkeling: “Met de overeenkomst voor deze gebiedsontwikkeling transformeren we een voormalige kantoorlocatie tot een bruisende nieuwe woon- en werklocatie. Zo realiseren we hier een prachtige nieuwe woon-, werk- en leefomgeving in het hart van het nieuwe Havenkwartier in Rijswijk.”

Veelzijdig woonprogramma
UrbanParks kent een veelzijdig woonprogramma voor een brede doelgroep. Van betaalbare- en middeldure woningen variërend van éénkamerappartementen tot ruime vierkamerappartementen. De kleinere woningen zijn gericht op jonge professionals en starters op de woningmarkt. Daarnaast komen er zo’n 220 parkeerplaatsen op de locatie zelf, en kan er geparkeerd worden in de nabijgelegen parkeerhub.

Wethouder Armand van de Laar: “Als gemeente zijn we verheugd met deze ontwikkeling. Het woningprogramma van UrbanParks met relatief veel betaalbare en middeldure woningen sluit goed aan bij de doelstelling van de gemeente Rijswijk om meer woningen in dit segment te realiseren. Deze woningen zijn vooral geschikt voor doorstromers en mensen met een middeninkomen, die niet (meer) in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.”

Biodiversiteit, klimaatadaptatie en sociale cohesie
In het plan voor UrbanParks is veel aandacht voor biodiversiteit. Door toepassing van specifieke landschapsinrichting en beplanting wordt de flora en fauna versterkt. Het gebouw en de omgeving worden klimaatadaptief ontworpen, overvloedig regenwater wordt opgeslagen zodat het gedoseerd kan afvloeien of kan worden hergebruikt. Daarnaast komen er veel gemeenschappelijke buitenruimten. UrbanParks is zo ontworpen dat ontmoeting en contact met buren wordt gestimuleerd.

Verwachte start bouw 2025
De leegstaande kantoorgebouwen zijn inmiddels gesloopt. In 2022 is het participatieproces met omwonenden en andere belanghebbenden gestart. De input uit de participatie is meegenomen in de verdere uitwerking van het plan voor UrbanParks. Na de wijziging van het bestemmingsplan zal de bouw van UrbanParks in de eerste helft van 2025 starten. De oplevering zal dan starten in de tweede helft van 2027.

Deel dit artikel:

Lees meer over `Gebieds- en vastgoedontwikkeling`

Alle nieuwsberichten Naar alle nieuwsberichten