De inclusieve wijk Hart van de Waalsprong

Met het oog op de toekomst

Van sociale huur tot aan duurdere koopwoningen, een inclusieve wijk biedt woonruimte voor iedereen en voor elke portemonnee. Ontmoetingsplekken, gezellige hofjes en het gebruik van deelauto’s zorgen voor verbinding en stimuleren ontmoeting tussen de verschillende bewoners.


Een voorbeeld van zo’n inclusieve wijk is Hart van de Waalsprong in Nijmegen. In het hart van de nieuwe wijk ligt een winkelcentrum, met daarin winkels en gezellige cafés. Naast de sociale huur, variërend van gemiddeld tot dure huur, en de koopwoningen beschikt Hart van de Waalsprong over drieëntwintig zorgwoningen. Maar wat maakt deze wijk, naast verschillende woningtypen, nu zo inclusief? We vragen onze collega’s om hier meer over te vertellen.

Wat maakt Hart van de Waalsprong een inclusieve wijk?  
Wie vanaf het begin is betrokken bij de ontwikkeling van deze wijk is René Steman, projectontwikkelaar bij Van Wonen. “Waarom deze wijk inclusief is? Dat komt door meerdere facetten. De variatie aan woningaanbod zorgt voor een mix aan mensen die er gaan wonen. Van jong tot oud, van een laag tot hoger besteedbaar inkomen. Ook zorgen we voor een goede bereikbaarheid, zo is de wijk  rolstoeltoegankelijk en is het goed aangesloten op het mobiliteitsnet. Met de winkeleigenaren zijn we in overleg om ook banen beschikbaar te stellen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Iedereen hoort erbij, alles komt samen. Een echt kloppend hart.”

Alles komt samen geef je aan, hoe ontstaat dan de verbinding?
Hans Berghege, Verkoopmanager bij VanWonen, hoeft niet na te denken over deze vraag. “Ontmoeten is hét uitgangspunt in het stedenbouwkundig ontwerp.  Denk hierbij aan gezellige groene hofjes, waar ruimte is om te zitten, met elkaar kennis te maken of met andere buurtbewoners samen te komen. Deze ontmoetingsplekken zijn gecreëerd bij het winkelcentrum, dichtbij de woningen en in het openbaar gebied. We hebben namelijk bewuste keuzes gemaakt bij de ontwikkeling van dit gebied om ontmoeten te stimuleren. Denk ook aan de vuilafhandeling, voor de grondgebonden woningen wordt het afval op een gezamenlijk punt ingezameld. Dit moment en deze plek zorgt weer voor ontmoeting.”

Gedeelde momenten bepalen dus deze inclusieve wijk, is dit ook op het gebied van de duurzame mobiliteit?
“Jazeker”, stelt René Steman. “De wijkbewoners hebben 12 deelauto’s tot hun beschikking. Ook bieden we per huishoudens een voucher aan ter waarde van 500 euro om een elektrische fiets aan te schaffen bij de lokale fietsenwinkel. Een win-win situatie dus. En men kan Hart van de Waalsprong-energie afnemen, want diverse daken zijn vol gelegd met zonnepanelen, waaronder het parkeerhuis, deze opgewekte energie is voor algemeen gebruik.”  
De mix aan bewoners, gecombineerd met andere functies zoals werken, winkelen, verblijven en ontmoeten zorgt voor een inclusieve wijk. Hart van de Waalsprong wordt het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland. Met zonnepanelen, een zonnedak, groene gevels, wadi’s, waterbergende daken en waterpartijen.

Onze ambitie voor 2030
We hebben onszelf uitdagende doelen gesteld om de komende jaren aan te werken. Ben jij benieuwd naar onze ambitie voor 2030, en hoe wij deze van plan zijn te realiseren? Neem dan een kijkje in ons duurzaamheidsmanifest.

Meer weten over dit project? 
Hart van de Waalsprong is een samenwerking van de gebiedsontwikkelaars AM en VanWonen. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de aanleg van de openbare ruimte en de nieuwbouw van 500 woningen en appartementen en 11.800 m2 winkels. Lees meer over dit referentieproject.

Deel dit verhaal: