Welzijn van de aarde
Om de aarde leefbaar te houden voor volgende generaties, moeten we de CO2-uitstoot zoveel mogelijk beperken. Dat doen we door circulair, biobased en energieneutraal te bouwen. En te werken met materialenpaspoorten voor hergebruik van gebouwelementen. We ontwikkelen zonder de aarde uit te putten. In klimaatadaptieve wijken stimuleren we de biodiversiteit en behoud van natuur.
CO2- en energieneutraal
Onze ambitie voor nieuwbouw is: in 2040 helemaal CO2-neutraal. Dat gaat over de bouw en het gebruik van woningen, maar ook over de hele vastgoedketen. Hiermee stellen we hogere energiezuinige eisen aan onszelf, dan vanuit de markt en overheid wordt gevraagd. Met slimme techniek en laadpleinen voorkomen we netcongestie door elektrische deelmobiliteit. Samen met netwerkleveranciers willen we een buurtbatterij en uitwisselen van energie mogelijk maken. Om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, hebben we VanWonen-reductiepaden vastgesteld. Zo leggen we direct vanaf de start onze CO2-ambities vast, die gelden bij oplevering van een ontwikkeling.
CO2-bank
Bij de start van al onze projecten maken we een CO2-bank. Dat is een interne boekhouding van CO2-eisen, die we bij de projectambities bepalen en monitoren naar de projectrealisaties toe. De eisen komen voort uit de kansen binnen het project, of de noodzaak vanuit onze totale portefeuille. Zo kunnen we de ambities in de verschillende projecten goed afstemmen met de businesscase. En CO2-ruimte vrijspelen voor meer complexe projecten. We monitoren aan de hand van de BENG, MPG, Embodied Carbon en GWPa indicatoren.
Duurzame materialen
Duurzame materialen belasten het milieu minder. Dat is nodig, want de bouwsector heeft een groot aandeel in de negatieve belasting van het milieu. Niet alleen met de productie en het transport van materialen. Maar ook via onderdelen en producten voor nieuwe gebouwen. Een slim ontwerp vermindert het materiaalgebruik. Scheiding van drager en inbouw maakt constructies remontabel. Hierdoor krijgen gebouwen en materialen een langere levensduur. Belangrijk is dat materialen hernieuwbaar zijn, biobased en CO2 opslaan, in plaats van uitstoten. Via CO2-reductiepaden en een interne CO2-bank brengen we de CO2-impact van materialen in kaart.
Biodivers en klimaatadaptief
We zien groen als een verbindend principe. Onze groene en klimaatbestendige leefomgevingen zijn een nieuwe habitat voor mens, plant en dier. Door natuurinclusief te bouwen dragen we bij aan de biodiversiteit in de wijk. Groen op daken, in gevels of in de buitenruimte zorgt voor waterbuffering, koelte, isolatie tegen warmte en verbetert de luchtkwaliteit. We hanteren hierbij het principe van 3-30-300. Vanuit elk raam zicht op 3 bomen, 30% natuurlijke schaduw en een groene openbare ruimte op 300 meter afstand van de woning. Regenwatersystemen, adaptieve zonwering en waterberging zorgen voor comfortabele woningen en woonomgevingen die toekomstbestendig zijn.