Willem van Duren gaat na 49 dienstjaren met pensioen

Om stipt 8 uur meldt Willem van Duren zich op een winterse decemberdag in 1974 om aan de slag te gaan in de functie van Werkenadministrateur. Hét startpunt van zijn trouwe vastgoedloopbaan. Nooit is Willem veranderd van werkgever, de werkgever zelf transformeerde wel negenmaal. In al de jaren maakt hij veel mee: van een heuse ‘Gaston van de Postcodeloterij’ tot een opengebroken kluis. Willem draagt zijn werkzaamheden als Financieel medewerker over en gaat vanaf 1 november genieten van zijn pensioen. Een portret van Willem die met 49 dienstjaren afzwaait bij VanWonen.  


Een persoonlijke en knusse omgeving, dat kan Willem waarderen. Een kopje koffie halen voor zijn collega’s, een lolletje tijdens de lunch of de administratie tot in de puntjes regelen: daarvoor komt Willem met plezier vier dagen in de week naar Zwolle toe. Meestal zelfs sportief op de fiets. “Voor je het weet ben je bijna 50 jaar werkzaam, vooral die beginjaren die waren fantastisch,” glundert Willem. “Toen kon alles nog,” met een grinnik vertelt hij over de kantoorgrappen die hij toen uithaalde. “Mijn oom heeft mij destijds voorgesteld bij Personeelszaken. We werkten toen in Hasselt, vanuit een oude modelwoning. Totdat we echt uit ons jasje groeide en we in 1992 naar Zwolle gingen.

Alles met cijfers
Je kunt stellen dat Willem de Zwolse stad op zijn duimpje kent. Zo heeft hij gewerkt aan de Grote Voort, gezamenlijk met de BAM is hij aan de Zwartewaterallee terecht gekomen. Om ten slotte weer over te gaan naar de Burgemeester Roelenweg. Ook qua werk is hij van alle markten thuis. “Mijn werk is eigenlijk nooit hetzelfde geweest, zo deed ik de bedrijfsadministratie, loon- en salarisadministratie tot aan de financiële administratie. Eigenlijk alles wat met cijfers te maken heeft”, zegt Willem trots. “De verkoopadministratie, dat vond ik altijd mooi werk: om op tijd alle facturen te maken en vooral het contact met kopers. Dat heb ik maar liefst 27 jaar gedaan, totdat het bedrijf vond dat alles gecentraliseerd moest worden.” Willem’s werk verhuisde door deze beslissing naar Nieuwegein. En de vastgoedportefeuille met de bijbehorende activiteiten van Noord Oost Nederland ging over van AM naar VanWonen.
“Om zes uur ’s ochtends ging ik van huis, tegen 18 uur was ik weer thuis in Nieuwleusen. Eerlijk gezegd, toen ik na een aantal maanden het telefoontje kreeg met de vraag of ik zou willen helpen om de administratie van Noord Oost Nederland te doen bij VanWonen, heb ik niet getwijfeld. In Zwolle kon ik alles weer doen, dat paste echt beter bij mij. En zo’n grote verandering was het niet, de administratie deed ik altijd al én de meeste collega’s die kende ik. Alleen het programma, dat moest ik mij eigen maken.”

Met een koffer vol geld
Elke vrijdagmorgen kwamen de onderaannemers hun geld ophalen. Nu gaat dat digitaal, destijds haalde ik het geld van de bank op. Ik liep dan met een zak van 50.000 of 60.000 gulden aan contant geld door Zwolle.” De precisie waar Willem over spreekt, blijkt niet alleen uit zijn werk maar ook uit de details die hij nog weet. “Elke laatste donderdag van de maand van 9 uur tot 12 uur kon je vakantiebonnen halen, dat was het enige moment. Bij de bank aan de Melkmarkt in Zwolle, dus kwamen alle aannemers uit heel Overijssel en omstreken vakantiebonnen halen. Iedereen die daar vandaan kwam daarvan wist je zeker dat diegene met veel geld op zak liep, eigenlijk is dat altijd goed gegaan. Als je daar nu over nadenkt dan was dat best link, in die tijd kon dat. Ik was een soort 'Gaston van de Postcodeloterij’; ik liep dan met een koffer vol geld over straat. Alleen maakte ik wel wat meer mensen blij met het geld”, glimlacht hij trots. 

Opengebroken kluis
“Ook heb ik twee keer meegemaakt dat de kluis is opengebroken, waarbij ik in eerste instantie als de hoofdverdachte werd aangewezen. De eerste keer was op een donderdagavond, 50.000 gulden aan vakantiebonnen weg. En twee weken later weer, op een vrijdag: er was een boekje met cheques meegenomen, daar stond mijn handtekening op die ze hebben nagemaakt om geld mee te innen. De recherche heeft aangeklopt bij mijn directeuren, die zijn achter mij gaan staan. Gelukkig, anders hadden ze mij opgehaald om naar het politiebureau te brengen.

Samen gaan genieten
Op 1 november laat Willem deze avonturen achter zich om te gaan genieten met zijn vrouw. Samen willen ze graag Scandinavië verder ontdekken. Verder heeft Willem nog het plan geopperd om zelf een kampeerbus te verbouwen waarmee ze op pad kunnen gaan. “Die 49 werkjaren zijn voorbij gevlogen, het is nu fijn om samen te gaan genieten."
Vandaag hebben we hem, samen met zijn familie en al onze collega's, feestelijk in het zonnetje gezet. Geniet van je pensioen Willem!

Deel dit verhaal: