VanWonen voor vierde keer op rij Great Place to Work

Bij ons thuis

Klanten voelen zich thuis in onze woningen. Medewerkers voelen zich thuis op onze werkvloer. Dat is waar wij naar streven vanuit onze visie. En dit streven wordt beloond: voor het vierde jaar op rij zijn wij uitgeroepen tot Great Place to Work-organisatie, als enige in de vastgoedsector in Nederland.


“Wij voeren jaarlijks het Great Place to Work medewerkersonderzoek uit. Dit geeft ons inzicht in de mate van vertrouwen, trots en plezier van onze collega’s. Onze ambitie is om woningen en leefomgevingen te creëren voor de gezondste generaties. Als 9+ organisatie geloven we dat tevreden medewerkers bijdragen aan tevreden klanten. Het is dan ook fantastisch om te zien dat 92% van onze collega’s aangeeft dat ze alles overziend VanWonen een Great Place to Work organisatie vinden,” zegt Miranda Venekamp-Brandt, Directeur Marketing, Verkoop & Verhuur.  

Iedereen heeft zich uitgesproken

''Bij VanWonen kun je impact maken, heb je de vrijheid en ruimte om je te ontwikkelen: dat is de werkomgeving die we proberen te realiseren. Juist op deze punten scoren we hoog. Dat houden we dan ook vast. Omdat wij geloven dat we zo een bijdrage kunnen leveren aan het geluk en de gezondheid van onze medewerkers. Ik ben blij dat iedereen het onderzoek heeft ingevuld, iedereen heeft zijn stem laten horen,” zegt HR-adviseur Mariët Oosterveld. “De uitkomsten van het onderzoek gebruiken wij om te blijven groeien als Great Place to Work. Daarbij kijken we naar meerdere dimensies: de mate van vertrouwen (geloofwaardigheid, respect en eerlijkheid), het gedeelde gevoel van kameraadschap in de relatie tussen medewerkers onderling én de relatie tussen medewerkers en hun baan, gebaseerd op trots.  

Mate van vertrouwen

Een veilige werkplek is uiteraard belangrijk. Ongeacht iemands achtergrond of functie, je bent altijd een volwaardig teamlid. VanWonen scoort hoog op de dimensie vertrouwen, collega’s ervaren vertrouwen en een hoge mate van verantwoordelijkheid. Barbara Dorren, Marketing, Verkoop & Verhuur coördinator, zegt: “Ik ben nu drie jaar in dienst, wat mij direct opviel is de aandacht voor medewerkers en daarmee het vertrouwen dat ik heb in ons team. Ook al zijn we flink gegroeid, de persoonlijke aandacht blijft. Zo was ik aangenaam verrast door het VanWonen Vitaliteitspakket. Daaruit koos ik voor een gezond eetpakket: dat zorgde thuis voor de nodige hilariteit in onze keuken. De sfeer in het Verkoop-team is goed en wanneer ik zie dat iets anders of beter kan, dan ervaar ik de ruimte om dit te bespreken. Mijn collega’s zijn benaderbaar en behulpzaam. We hebben met elkaar een grote uitdaging, het is soms een klus om alles op tijd te regelen. We zetten altijd samen de schouders eronder, we vertrouwen elkaar en dat voelt goed.”

Gevoel van kameraadschap

Ook is 94% trots op zijn werk en ervaart kameraadschap. “Ondanks onze groei in ons werkgebied en het aantal collega’s blijven we investeren in ‘het samen zijn’ en in de verbondenheid. Zo werken we in projectteams en hebben we het afgelopen jaar diverse activiteiten georganiseerd zoals een projectbezoek, de viering van ons 5-jarig bestaan en diverse hardloop- en fietsactiviteiten,” zegt Mariët. 
Projectontwikkelaar Hans Bonekamp vult aan: “Complexiteit daar smul ik van, zo maken we meters door samen aan onze projecten en gebiedsontwikkelingen te werken. Denk aan het project De Waalhoven in Nijmegen, door gezamenlijk te werken vanuit een speciaal samengesteld team. Zeker met de huidige marktomstandigheden vraagt het ieders expertise om stappen te blijven zetten zodat we zo snel mogelijk bij het punt komen om de eerste woningen te verkopen. Het is fijn dat je dan op je collega’s kunt rekenen wanneer je ze nodig hebt, maar ook andersom. 
Dit laatste heb ik zeker gemerkt bij een omvangrijke acquisitie, stuk voor stuk hebben we een extra stap gezet om tot het beste resultaat te komen. Ook het MT was goed bereikbaar voor afstemming. Dit schakelt snel, maakt je flexibel als organisatie en geeft extra positiviteit.  Iedereen in zijn eigen rol en expertise: zo creëer je een sterk team wat zorgt dat ieders inspanning bijdraagt aan het beste VanWonen resultaat. Dat we in staat zijn om te presteren is wel gebleken de afgelopen jaren, nu komt de uitdaging om ook met meer tegenwind er samen goed door te komen. Met onze open cultuur, verbondenheid en betrokkenheid heb ik daar zeker vertrouwen in.”

Trots op je werk

Als gebiedsontwikkelaar dragen wij bij aan de woningbouwopgave in ons land, zo zie je dat 89% VanWonen-collega’s aangeeft dat hun werk betekenis heeft en niet zomaar een baan is. En heeft 86% het gevoel dat ze een verschil maakt. Dit is een opvallende stijging van 17% ten opzichte van vorig jaar.  
Matthijs Brouwer, Ontwikkelingsmanager, geeft hierover aan: “Met mijn werk heb ik het gevoel dat ik een bijdrage lever aan de maatschappij, door het ontwikkelen van aantrekkelijke woonomgevingen en gebouwen. Maar ook in sociale zin; om een bijdrage te leveren aan leefbare, betaalbare, duurzame en gezonde leefomgevingen. Zo maken wij het verschil door de samenwerking met gemeente Groningen, RuG, Hanze Hogeschool en het lectoraat De Gezonde Stad. Door concreet onderzoek in VanWonen projecten creëren we nog gezondere leefomgevingen. Of door de opvang van 160 Oekraïners in Assen. Daarbij werk ik graag samen om impact te maken, denk dan aan gemeenten, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en andere marktpartijen in mijn regio. Alleen samen kom je verder.”

Samen naar een 9+

“Dit zijn mooie resultaten, het onderstreept ons streven om een 9+ organisatie te worden. Daarom houden wij vast aan deze koers en onze VanWonen manier van werken,” sluit Mariët af. 

Deel dit verhaal: