Frida Hoekman met pensioen

Van groene vingers naar bakstenen

Met een stralende glimlach en een schat aan verhalen kijkt Frida Hoekman terug op haar 45-jarige werkcarrière: waarbij haar loopbaan gestart is tussen de bloemen en eindigt in de vastgoedontwikkeling. Een portret van Frida die op 1 juli afzwaait bij VanWonen.  

Haar avontuurlijke groene vingers
Met haar MAVO-diploma op zak koos de 15-jarige Frida voor de groene vingers, zo ging ze naar de Middelbare Tuinbouwschool in Frederiksoord. Daarna werkte ze in diverse bloemenzaken. Een veelzijdige en dynamische baan die zowel creativiteit als klantgerichtheid vereist. Maar ook in bloemkwekerijen. De bloemen en haar passie brachten haar naar het buitenland, van Israël tot Australië, waar ze in bloemenzaken en rozenkwekerijen werkte.

Passie voor projectontwikkeling bloeit op
Toen ze begin dertig was begon het te kriebelen. Van jongs af had ze haar vader bezig gezien in zijn aannemersbedrijf. De bouwwereld was eigenlijk altijd haar eerste passie, alleen vrouwen in de bouw was in haar jonge jaren nog geen optie. De tijdgeest was inmiddels wat veranderd en vol enthousiasme startte ze daarom aan het Hoger Technisch Instituut, een stap die veel van haar vergde om zich uiteindelijk alle bouwkundige kennis eigen te maken. Tijdens deze opleiding vond ze een werkplek bij een woningcoöperatie in Deventer, die ook zelf woningen ontwikkelde. Daar ontdekte ze dat projectontwikkeling een prachtig en veelzijdig vak was dat helemaal bij haar paste. De corporatiewereld was mooi maar ze wilde verder in de projectontwikkeling.

Samen naar resultaat
Bij Moes bouwgroep in Zwolle kon ze zich verder ontwikkelen. Waarna ze in december 2004 de overstap maakte naar BAM Vastgoed regio Noord Oost, later samengevoegd met AM.
Tijdens de crisisjaren nam ze een sabbatical en ging met partner Bert elf maanden avontuurlijk de wereld rond. Terug op kantoor was de overgang groot van het reizende bestaan naar de roerige tijden in de bouwwereld. Met de collega’s binnen AM maakte ze er maar het beste. En toen in maart 2017 de projectenportefeuille van Noord en Oost Nederland werd overgenomen door het nieuw opgerichte bedrijf VanWonen stapte ze samen met 11 andere collega's in een nieuw gezamenlijk avontuur. "Het was een bijzondere periode. We bedachten samen de positionering, het logo en we moesten tegelijkertijd de projecten draaiende houden," herinnert Frida zich met een glimlach. Het mooiste van projectontwikkeling is de veelzijdigheid van het vak. Het geeft heel veel voldoening als je met het hele team met alle disciplines samen een mooi project kan realiseren. Zo kijkt ze trots terug op de realisatie van de imposante woontorens Stoker en Brander in Groningen, Kloosterveste in Assen en het Zwolse Kraanbolwerk. Maar ook op projecten zoals Heerderhof in Heerde en recent de 26 woningen in Steenbrugge.

Vergroening van de bakstenen
In de projecten komen haar groene duurzame vingers en de bakstenen samen. Denk aan de succesvolle afronding van Kraanbolwerk in Zwolle. Of de passie voor groen in projecten zoals Park Nova met een gemeenschappelijke daktuin waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en de spelende kinderen die nu enthousiast spelen in de groen aangelegde wadi in De Meeuwen in Groningen. "Het is prachtig om samen te werken en te streven naar duurzame en groene projecten," zegt Frida. Zo zie je maar wat in de plantenwereld geldt telt ook voor vastgoedsector: alles wat je aandacht geeft, groeit. “VanWonen is sinds 2017 fors gegroeid, heel mooi om dit te hebben meegemaakt en ik ben trots om hier aan het fundament te hebben gestaan. En nu is het voor mij tijd voor een nieuwe fase.”

Samen gaan genieten
Op 1 juli zwaait Frida af, met 30 jaar ervaring als projectontwikkelaar op de teller. “Stilzitten, dat ken ik niet, we gaan wel eerst met de camper op vakantie en daarna ga ik eens ontdekken welk vrijwilligerswerk bij mij past en waar ik mijn expertise en energie in kwijt kan. Ik heb bijna 45 jaar fulltime gewerkt, dat wordt dus even afkicken. Genieten van de rust, dat staat nu eerst op de planning," lacht Frida.

Een bijzondere feestelijke dag vandaag: zo hebben we Frida, op haar verjaardag, samen met haar familie en collega's, feestelijk in het zonnetje gezet. Geniet van je pensioen, Frida!

 

Deel dit verhaal: