Seahorse Hengelo

Van Toen naar Nu

Zeg je Twente, dan zeg je de textielindustrie. In deze regio worden al sinds de negentiende eeuw volop stoffen geproduceerd. Vlakbij het centrum van Hengelo stond bijvoorbeeld de Seahorse Textielfabriek, een weverij van voornamelijk badhanddoeken. Daar verschijnt nu een bijzondere duurzame woonwijk, ontwikkeld door VanWonen. Wat is het verhaal van het Seahorse-terrein?


Van 1951 tot 2008 stond op het terrein tussen de Deldenerstraat en Geerdinksweg de Koninklijke Weefgoederen Fabriek (KWF), beter bekend als Seahorse Hengelo. Talloze Nederlandse huishoudens droogden zich af met de handdoeken van het merk ‘Zeepaardje’, die hier tot 1972 geproduceerd werden. Daarna sloot de fabriek de deuren en kwamen er andere bedrijven in het complex.

Echte wederopbouwarchitectuur
De fabriek werd ontworpen door de architect H.W. van Lelyveld van architectenbureau Beltman in Enschede. Het ontwerp was typisch voor de architectuur vlak na de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouwperiode. In deze periode werden veel ‘sheddaken’ toegepast: halfronde constructies waarmee een grote hal overspannen kon worden. In 2008 werd het hele fabriekscomplex gesloopt, behalve de vier kenmerkende sheddaken en na een bestemmingsplanwijziging in 2018 was de weg vrij voor de nieuwe wijk Seahorse Hengelo.

Industriële knipoog
Geïnteresseerden hebben wij gevraagd welk type architectuur zij terug zouden willen zien in dit wijkje. Het antwoord was unaniem: het moest refereren aan het industriële verleden. Daarom zie je hier nu veel baksteen, stalen gebinten, stoere betonnen platen en bijzondere dakvormen terug.

Hergebruik en duurzaamheid
De bewaard gebleven sheddaken zijn hergebruikt in vier bijzondere loftwoningen. Dat is niet het enige dat hergebruikt is: een deel van het puin van de gesloopte fabriek is gebruikt als puinverharding onder de straten in het gebied. Recycling to the max! Dat past perfect in het duurzame karakter van Seahorse. Een groot deel van de woningen zijn Nul Op de Meter. De wijk wordt ingericht met veel bomen, bloemen en ander groen, wadi’s zorgen voor de waterhuishouding in de wijk.

Alle 110 woningen zijn opgeleverd. Dit project is een samenwerking tussen VanWonen, Droste Bouwgroep en KAW Architecten. 

Deel dit verhaal: