De Meeuwen stimulans van biodiversiteit

Projectenupdate

De Meeuwen in Groningen, het project waarbij de biodiversiteit wordt gestimuleerd. Tijdens het startbouw moment in maart 2021 is gestart met de vorming van deze groene en duurzame wijk. In december 2021 zijn de eerste woningen opgeleverd.


Jasja Scholtens is als verkoopmanager bij VanWonen het aanspreekpunt voor de bewoners van de Meeuwen. “Het plan ademt groen en daar is bewust voor gekozen. Om zo de biodiversiteit voor dit stuk van Groningen een stimulans te geven. Midden in de wijk komt een innovatieve Wadi (Water Afvoer Drainage Infiltratie). Zo krijgen water en natuur de ruimte en functioneert het gelijktijdig als ideale speelplek voor kinderen. Daarnaast zijn nieuwe nestgelegenheden voor vleermuizen en zwaluwen gecreëerd in enkele kopgevels van de woningen. Er ontstaat een mooi evenwicht tussen mens, gebouw en natuur.''

Monumentale bomen

Op steenworp afstand van het historisch centrum van Groningen ontbloeit de wijk, gekenmerkt door haar duurzaamheidsambities. Projectontwikkelaar Frida Hoekman is de groene motor van dit plan: “De Meeuwen bevordert de biodiversiteit van deze woon- en leefomgeving. Door een gevarieerde en veelzijdige beplanting, passend in de biodiversiteit van de omgeving. Zo worden 35 nieuwe bomen geplant en blijven de ‘monumentale bomen’ aan de Europaweg behouden. Een aantal bomen zijn tijdelijk verplaatst naar het bomenhotel zodat de werkzaamheden konden plaatsvinden. Al met al, dé stimulans voor de biodiversiteit zodat De Meeuwen klaar is voor de toekomst!”

Van eerste bewoners tot aanplanten van bomen

In december 2021 zijn de eerste woningen opgeleverd, het gaat hierbij om de 17 huurwoningen. Inmiddels nemen de eerste bewoners van de koopwoningen hun intrede. De planning is dat de laatste woningen in de zomer van 2022 worden opgeleverd. In het najaar worden de laatste werkzaamheden afgerond, zoals het aanplanten van de laatste bomen: zo zijn we verder op weg naar de gezondste generaties.

Meer weten over De Meeuwen in Groningen?
Ga naar de website.

Deel dit verhaal: