De Kroon op het Groningse Ebbingekwartier

Projectenupdate

Aan de rand van het bruisende stadshart van Groningen vormde zich de afgelopen jaren de woonwijk Ebbingekwartier. Met appartementengebouw De Kroon is de afronding van dit transformatieproject op de Boterdiepgarage door gebiedsontwikkelaar VanWonen in zicht. Natuurlijk gaat er niets boven Groningen wanneer je dit aan onze collega Marjolein Jongerius, Verkoopmanager, vraagt: “Stedelijk wonen op een historische plek, dát is De Kroon. Met 31 appartementen is gezorgd voor breed aanbod dat woningzoekenden aanspreekt. Momenteel is één penthouse nog beschikbaar, dit betekent dé laatste kans om in deze populaire en bruisende wijk te komen wonen.”


Het Ebbingekwartier is lang bekend geweest onder de naam CiBoGa, het Circus, Boden en Gas terrein. In 1854 is op het terrein een gasfabriek gebouwd. Door de vondst van de aardgasbel onder Groningen verloor de gasfabriek zijn functie en werd rond 1962 een groot deel van de fabriek gesloopt. Het terrein is getransformeerd tot de levendige woonbuurt die het nu is, met rijke historische verwijzingen in de architectuur, op een unieke plek in het Groningse stadscentrum.

Groningse ‘bakstainen’

Zo knipoogt het complex De Kroon met haar architectuur naar dit rijke en industriële verleden. De typische Groninger rode en oranje ‘bakstainen’ die er toentertijd waren, zijn als inspiratie gebruikt voor dit gebouw. De voorgevel bestaat uit een schakeling van drie torens van ongelijke hoogte die tegen elkaar zijn geplaatst. Het rechtergedeelte met de inpandige loggia’s refereert naar gebouwen met een grijs betonstructuur en met metselwerk invulling. Het linker gedeelte heeft een opengewerkt structuur, zoals de gebouwen van de machinefabrieken. Het middelste gedeelte van de gevel is het trappenhuis. Met dezelfde vierkante uitsparingen zoals de Italiaanse architect Giorgio Grassi dat in de in de jaren tachtig ook heeft toegepast bij de Openbare Bibliotheek aan de Oude Boteringestraat. 

Bruisende omgeving

“De afgelopen jaren is de druk op de Groningse woningmarkt toegenomen, en daarmee ook de vraag naar nieuwbouwappartementen. De Kroon past met deze 31 appartementen in het zoekplaatje van huizenzoekers. Dit komt met name door het brede aanbod van drie -, vier - en vijfkamerappartementen, wat een grote groep woningzoekenden aanspreekt. En op deze markante plek -op de hoek van de Bloemsingel en de Kolendrift- woon je in een bruisende omgeving. Met negen verdiepingen is De Kroon een nieuw baken dat boven de Groningse stad uittorent. Gebouwd op ’s lands grootste éénlaagsparkeergarage, één van de ingangen ligt precies onder appartementengebouw De Kroon, elk appartement heeft een eigen parkeerplaats. Vanuit de appartementen is er een weids uitzicht over D´Olle Grieze, Ommeland en de historische binnenstad.”

Meer weten over De Kroon in Groningen?

“Dit mooie uitzicht is nog beschikbaar, er is nog één penthouse te koop. Dé laatste kans om vanaf deze zomer in deze bruisende wijk te komen wonen. Geïnteresseerd om hier op korte termijn te gaan wonen? Op vrijdag 14 juli is er gelegenheid om het penthouse te bezoeken tijdens het open huis in zomerse sferen, dat start om 17 uur en duurt tot en met 19 uur. Ben jij klaar om de kroon op jouw woongeluk te zetten? Bekijk meer https://www.woneninhetebbingekwartier.nl/

Deel dit verhaal: