Hart van de Waalsprong: de eerste hartslag

Projectenupdate

Sinds begin mei wordt er zichtbaar gewerkt aan het project Hart voor de Waalsprong in Nijmegen. Op vrijdag 18 juni vond er een feestelijke bijeenkomst plaats rondom de eerste ‘hartslag’ van dit gezellige en toekomstgerichte stukje stad in Nijmegen-Noord.


René Steman is projectdirecteur van Hart van de Waalsprong en was natuurlijk ook aanwezig bij de eerste officiële handeling: “De bouw is begin juni echt begonnen, maar hiermee maakten we er nog een feestelijk -coronaproof- moment van. Wethouder Noël Vergunst (verantwoordelijk voor stedelijke ontwikkeling, ruimtelijke ordening, cultuurhistorie, grondbeleid en cultuur) gaf met een paar flinke klappen met een stok symbolisch het startsein van de bouw. Het was de eerste hartslag in Hart van de Waalsprong.” 

Eerste fase
Het nieuwe stadsdeel wordt gekenmerkt door hoge duurzaamheidsambities, inclusief maatregelen tegen hittestress en een goede oplossing voor de waterberging. René: “Het gebied wordt klimaatadaptief, door opvang van regenwater op daken en de aanleg van innovatieve wadi’s. De groene opzet met diverse waterpartijen gaat hittestress tegen.”

Deze en andere plannen hebben de afgelopen maanden concrete vormen aangenomen, vertelt René: “2021 is wat dat betreft het belangrijkste jaar voor het project Hart van de Waalsprong. Dit voorjaar is de bouwstroom gestart die doorloopt tot het tweede kwartaal van 2024. Bovendien hebben we de afgelopen maand veel overeenkomsten ondertekend die straks letterlijk vorm gaan geven aan Hart van de Waalsprong: aannemers, woningcorporaties en de afnemers van winkels. Kortom, voor de bouwvak hebben we een belangrijke periode afgerond voor de eerste fase van dit project. Daar kunnen we weer leerpunten uit halen voor fase twee.”
 
Toekomstgericht winkelcentrum
Uitgesproken, toekomstgericht en verbindend, dat zijn de uitgangspunten voor de nieuwe stadswijk die hét woon- en winkelhart van de Waalsprong gaat vormen. Er is plek voor 500 koop- en huurwoningen rondom het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland. Voor het winkelgebied, dat ook de naam ‘Hart van de Waalsprong’ gaat dragen, wordt de energievraag straks zoveel mogelijk ter plekke en duurzaam opgewekt. René: “Er komen zonnepanelen op de daken en er wordt gebruik gemaakt van het warmtenet van Vattenfall. De restwarmte van de koelsystemen wordt actief gebruikt voor de verwarming van de winkels. Ook worden in de winkels systemen als ledverlichting met tijd- en schemerschakelaars toegepast om het energiegebruik te beperken.”
 
Uitgesproken karakter
Door de zichtbare duurzaamheidsmaatregelen, het vele water en groen én de bijzondere stedelijke architectuur wordt het een wijk met een uitgesproken karakter. René: “De zonnepergola’s, groene daken en openbare tuinen gaan opvallen, maar er zijn ook allerlei minder zichtbare duurzame keuzes gemaakt. In de gevels worden verblijven voor o.a. de zwaluw, vleermuis en mus aangebracht. Het toekomstgerichte ontwerp is tot in de details doorgevoerd.” Wat daar ook bij hoort, zijn duurzame mobiliteitsoplossingen. De elektrische auto’s van We Drive Solar slaan energie op die eventueel ‘s avonds weer gebruikt kan worden. De inwoners kunnen van deze gezamenlijke auto’s gebruik maken.
 
Volgend jaar eerste bewoners
Ongeveer een jaar na de feestelijke opening wordt verwacht de eerste woningen op te leveren. De eerste bewoners kunnen dan in de zomer van 2022 hun nieuwe huis betrekken. Naar verwachting is het hele project in het tweede kwartaal van 2024 afgerond.

Meer weten over Hart van de Waalsprong?
Ga naar de website.

Deel dit verhaal: