Digitale transformatie VanWonen

Met het oog op de toekomst

Vanaf onze start, alweer bijna 6 jaar geleden, hebben wij geïnvesteerd in een klantgerichte strategie. Dit is terug te zien in onze VanWonen manier van werken. En dus ook online. In een branche die traditioneel is, is VanWonen overtuigd dat het anders kan, en moet: moderner, sneller, digitaler en klantvriendelijker. Anno 2023 hebben wij een krachtig stabiel digitaal platform, waarbij VanWonen grip heeft om snel te anticiperen op de ontwikkelingen in de huizenmarkt of op een veranderende klantwens. En proberen we ervoor te zorgen dat al onze klanten ook online hun thuis kunnen creëren.


"Vanuit het retail-landschap zijn we gewend geraakt dat online zaken met één druk op de knop zijn geregeld. In de vastgoedbranche was dit niet vanzelfsprekend. Vanuit onze strategie willen wij als innovatieve en slagvaardige organisatie hier juist wél op in zetten, met onze 9+ klantreis als uitgangspunt,” zegt Miranda Venekamp-Brandt, Directeur Marketing, Verkoop & Verhuur bij VanWonen.  
Ook Wander Evers, Digitaal Innovatie Manager bij VanWonen, is vanaf het begin één van de kartrekkers: “Zo’n zes jaar geleden zag het digitale landschap er anders uit. Door onze andere kijk hebben wij het IT-landschap, ten opzichte van onze branche, klantvriendelijker gemaakt. Onze klant zoekt een nieuwbouwhuis. Geen woningtype of project: dit lijkt een klein verschil maar met grote gevolgen. Bij de inrichting van ons digitale landschap hebben wij met dit klantperspectief rekening mee gehouden. Onze 9+ klantreis is de basis van ons IT-landschap want anders denken geeft ons inzicht in onze potentiële klant."

Één persoonlijk woningdossier via Mijn VanWonen

“Een volledig digitale klantreis, dat is wat wij wilden realiseren. Daarom ontvangt onze koper of huurder een persoonlijke Mijn VanWonen-omgeving waarin hij zijn woningzaken kan inzien én regelen. Deze omgeving blijven we innoveren zodat onze klant online van zijn huis een thuis kan maken. Omdat wij digitaal woningen aanbieden en onze klant vanaf de pre-sale fase betrokken is krijgen wij meer inzicht in de wensen en behoeften onze kopers of huurders. Met dit inzicht zijn wij nu bezig het meer- en minderwerk te faciliteren binnen de MijnVanWonen-omgeving, om onze klant verder te kunnen ontzorgen.” 
In het traject naar een nieuwbouwwoning zijn wij van A tot Z betrokken. Zo krijgt een klant te maken met keuzes en met bedrijven om dit te regelen zoals een keukenzaak of sanitair leverancier. Het is daarbij handig wanneer alles over een nieuwbouwwoning in één persoonlijk woningdossier staat, in Mijn VanWonen. Eén centraal platform waar alle betrokken partijen zorgen voor een actueel overzicht voor onze klant. Zodat wij weer verder kunnen ontwikkelen om onze klanten positief te blijven verrassen tijdens hun 9+ klantreis. Tegelijkertijd meten wij ook de klantervaring, geautomatiseerd vanuit ons systeem (NPS), hierdoor kunnen we snel anticiperen op een veranderende klantwens.  

Klant krijgt grip op een nieuwbouwwoning

Een klant wil eenvoudig zijn woning kunnen bekijken en aankopen, ook online. “Daarom is vorig jaar onze webshopmethode afgerond, belangstellenden krijgen hiermee grip op hun toekomstige nieuwbouwwoning. Zo voegt iemand gemakkelijk de voorkeurswoning(en) toe aan een persoonlijke winkelmand en zijn MijnVanWonen-omgeving. Wij krijgen hierdoor in een vroeg stadium relevante informatie over potentiële kopers: waar ligt de interesse én waar juist nu niet. Daarnaast zijn onze websitestramienen zo ontwikkeld dat we een projectfase binnen een aantal dagen kunnen klaarzetten. Zo’n vijf jaar geleden nam dit eerder weken in beslag, een aanzienlijke tijdswinst wanneer je het mij vraagt,” zegt Wander.

Onze klant verder aan de knoppen

Waar het jaar 2022 een veranderende woning- en energiemarkt kenmerkte gaven belangstellenden voor een nieuwbouwwoning meermaals aan het lastig te vinden om inzicht te krijgen in hun energiekosten bij de overstap naar een nieuwsbouwwoning. “Wij hebben dit samen met onze leverancier vertaald in de online energiecalculator waarbij een geïnteresseerde in één overzicht ziet wat zijn jaarlijkse energiebesparing is op basis van een bestaande woning tegenover een VanWonen nieuwbouwwoning. Dit is een goed voorbeeld dat onze andere manier van denken in ons voordeel werkt, de applicatie is vlot gerealiseerd op de huidige IT-structuur en voor onze klanten zichtbaar op de desbetreffende projectwebsites,” sluit Wander af.  
Vanuit onze visie sluit deze digitaliseringsslag goed aan en ontwikkelen we zeker verder. Door de klant steeds meer aan de knoppen te zetten. Het idee is dat onze klant zijn (t)huis kan vormgeven. Waar en wanneer dan ook in zijn klantreis. Door het inzetten van artificiële intelligentie, om onze processen te optimaliseren. Maar ook om tendensen te herkennen, hierop te anticiperen en om nog klantvriendelijker te werk te gaan, zoals door data te analyseren en toe te passen.

Deel dit verhaal: