Stadshavens, Groningen

Transformatie

De stad Groningen verandert de komende jaren in een nieuw woon-werkgebied: Stadshavens. Het gaat om het gebied rond het Eemskanaal, tussen het Damsterdiep en de Sontweg. Een eigenzinnige stadswijk verrijst hier aan het water. De gemeente Groningen, de ontwikkelaars VanWonen, VolkerWessels Vastgoed en BPD en de woningcorporaties Lefier en Nijestee ontwikkelen hier gezamenlijk 2.400 woningen en 30.000 m2 commerciële en maatschappelijke bedrijfsruimte. Er komen koop- en huurwoningen die interessant zijn voor iedereen en voor alle inkomens. Van deze huizen worden er 360 sociale huurwoningen en 240 middenhuurwoningen. Stadshavens gaat zo een belangrijke bijdrage leveren aan het woningtekort in Groningen. 


Groene stadswijk
Het plan is om Stadshavens te transformeren tot een levendig gebied waar het prettig wonen, werken en verblijven is. Zo wordt het een groene stadswijk waar straks aangenaam in gewoond en in gewerkt kan worden. Karaktervolle gebouwen in het gebied, zoals de EMG-silo, de zakkenloods en de Cova-schoorsteen, blijven behouden. De combinatie van moderne en historische gebouwen maakt Stadshavens tot een eigenzinnig stukje stad. In totaal komen er 3.300 woningen, 33.000 m² commerciële en maatschappelijke bedrijfsruimte en een Havenpark. Met een gevarieerd woningaanbod, voor jong en oud, voor zowel koop als huur. De straten worden autoluw en er wordt geïnvesteerd in fiets- en wandelpaden, kades en extra pleinen als ontmoetingsruimte. Het Damsterdiep verandert in een groene stadslaan. En op het terrein van de zandoverslag komt een groot park met veel groen en ruimte voor sport en spel.

Gezond gedrag stimuleren
Het wordt een plek waar mensen graag willen zijn; een plek om elkaar te ontmoeten, thuis te komen en/of aan het werk te gaan. Stadshavens wordt een wijk met veel groen en een openbare ruimte die uitnodigt tot bewegen en daarbij rekening houdt met het veranderende klimaat. De woningen zijn gasloos, energiezuinig en worden voorzien van duurzame materialen. Duurzame mobiliteit is een belangrijk thema; zoals het stimuleren van fiets- en OV-gebruik en energiezuinige deelauto’s. 

Proces en planning
Als alle procedures voorspoedig verlopen, dan wordt de grond in 2024 bouwrijp gemaakt. Stadshavens wordt in fases, van west naar oost ontwikkeld.
Wilt u nog meer lezen over dit project? Download de informatiekrant Stadshavens 2023


Locatie

1