Viering start energieneutraal winkelcentrum en woningen in Hart van de Waalsprong in Nijmegen

04 april 2022

Nieuwsbericht, Gebieds- en vastgoedontwikkeling

Het bruist in gebiedsontwikkeling Hart van de Waalsprong in Nijmegen. De bouwactiviteiten van het energieneutrale winkelcentrum en de eerste woningen draaien op volle toeren. Ontwikkelcombinatie Hart van de Waalsprong, een samenwerking van gebiedsontwikkelaars AM en VanWonen, vierde vandaag samen met de kopers en andere betrokkenen de start van de realisatie van de centrumblokken (Donk en Elft) in het toekomstige kloppende hart van de Waalsprong. Het woningaanbod van Donk en Elft bestaat uit een diversiteit aan huur- en koopappartementen in verschillende prijsklassen en 9.283 m2 aan commerciële ruimte voor onder meer vestigingen van Albert Heijn en Aldi.   


Officiële handeling
Tijdens de officiële handeling is door Thijs Huis in het Veld (projectdirecteur Hart van de Waalsprong) en Paul Cats (directie Dura Vermeer) getoost op een voorspoedige voortgang van de bouw en er is een boom onthuld, die later wordt toegevoegd op het parkeerdek van de centrumblokken. Onder het genot van een hapje en drankje hebben buren nader kennisgemaakt en kregen zij na afloop een give-away van retailers Albert Heijn, Aldi en van Hart van de Waalsprong. Het bouwplaatspersoneel genoot deze dag van een traktatie van de BBQ.

Het centrale plein met de centrumblokken Donk en Elft
Eind vorig jaar is de start gemaakt met de deelplannen Donk en Elft en deze mijlpaal kan nu na corona officieel worden gevierd. Eerder is binnen de wijk al gestart met de deelplannen Alver, Bliek en Crevas met in totaal 155 woningen. Gebouw Donk biedt ruimte aan 69 vrije sector huur- en 32 koopappartementen en 4.641 m2 aan commerciële ruimte. In gebouw Elft komen 51 sociale huur-, 21 vrije sector huur- en 49 koopappartementen en 4.642 m2 commerciële ruimte. Het ontwerp van de gebouwen is van architect De Zwarte Hond. De bouw is in handen van Dura Vermeer Bouw Hengelo.

De 90 vrije sector huurappartementen zijn afgenomen door belegger Syntrus Achmea Real Estate and Finance en de 51 sociale huurappartementen door woningcorporatie Talis. De verhuur van de appartementen start in 2023.  

Van de koopappartementen is circa 75 procent verkocht. De prijzen van de nog beschikbare koopappartementen zijn vanaf € 449.500 v.o.n.

Het winkelcentrum is afgenomen door Hans Geveling. De verhuur van de winkelunits is in volle gang en op dit moment is al 70% verhuurd. Meer informatie over huurmogelijkheden is te vinden op de website www.hartvandewaalsprong.nl.

Energieneutraal en toekomstbestendig winkelen en wonen
Het energieneutrale winkelcentrum is verdeeld over zes blokken. Het grootste aantal winkels zal zich centreren om het levendige winkelplein en aan het zogeheten vers-straatje. Een door Monadnock architecten specifiek opvallend ontworpen pand met een winkelfunctie op de begane grond markeert de entree van het winkelcentrum aan de Graaf Alardsingel. Aan de watersingel aan de Zuidzijde bevindt zich een kleine horecagelegenheid gericht op passerende fietsers en voetgangers die recreëren in de omgeving van Hart van de Waalsprong. Het levendige winkelplein biedt diverse terrassen en een water(speel)element. Aan dit plein bevinden zich twee belangrijke trekkers van het winkelcentrum, de supermarkten Albert Heijn (full-service) en ALDI (discounter). Tussen de beide supermarkten komt het vers-straatje met lokale smaakmakers als een bakker, slager en visboer.

Energieneutraal wonen is de norm in Hart van de Waalsprong. De woningen worden duurzaam ontworpen, zodat ze lang mee gaan en de impact op het milieu zo klein mogelijk is. Door de gemaakte keuzes in verkaveling, zonligging, bouwmethode en materialisering bieden de woningen bewoners een comfortabele en toekomstbestendige woning. Woningen die aan de hoge actuele energienorm voldoen, dragen substantieel bij aan een lagere energievraag . De woningen in Hart van de Waalsprong variëren van stadsvilla’s tot lofts en van appartementen tot herenhuizen. De woningen liggen verspreid over een aantal woonblokken, die elk een naam hebben gekregen die verwijst naar de flora, fauna of landschappelijke elementen in het stroomgebied van de Waal. Daarnaast is er veel aandacht voor klimaatadaptatie en natuur, circulair bouwen en deelauto’s en elektrisch rijden.