Overeenkomst AM en VanWonen met Dura Vermeer voor realisatie eerste energieneutrale centrum

09 juni 2021

Nieuwsbericht, Gebieds- en vastgoedontwikkeling

Nijmegen – Gebiedsontwikkelaars AM en VanWonen hebben een overeenkomst ondertekend met Dura Vermeer Bouw Hengelo voor de realisatie van het eerste energieneutrale centrum van Nederland; Hart van de Waalsprong. Het hart bestaat uit ruim 9.000 m2 commerciële ruimte, waaronder een Aldi en een Albert Heijn, met daarnaast 221 energieneutrale koop- en huurappartementen. Marien Kleinjan, directeur ontwikkeling AM en Mireille Jeurnink, directeur vastgoedontwikkeling VanWonen, tekenden namens Hart van de Waalsprong C.V. Koert Terhürne, directievoorzitter Dura Vermeer Bouw Hengelo tekende de overeenkomst namens Dura Vermeer. Het tekenmoment vond plaats vanuit Fort Lent, een historisch fort dat het plangebied overziet.


Thijs Huis in het Veld, projectdirecteur namens Hart van de Waalsprong C.V.: “Als gebiedsontwikkelaar is het onze passie om betekenisvolle plekken te ontwikkelen en realiseren. Hart van de Waalsprong biedt Nijmegen-Noord een stevig nieuwe impuls. Het wordt hét duurzame en gezonde voorzieningenhart waar al jaren reikhalzend naar wordt uitgekeken. We zijn verheugd met Dura Vermeer een solide partner gevonden te hebben, die samen met ons dit plan gaat realiseren.”

Koert Terhürne, directievoorzitter Dura Vermeer Bouw Hengelo: “Als ontwikkelende bouwer willen we plekken maken waar bewoners fijn kunnen wonen en werken: met elkaar, met de natuur, met de voorzieningen die ze nodig hebben. Deze gebiedsontwikkeling past daar goed bij en in dit samenwerkingsverband zijn we dan ook heel blij met deze opgave.”

Hart van de Waalsprong: het centrale hart van Nijmegen-Noord

Hart van de Waalsprong is een mixed use gebiedsontwikkeling van gebiedsontwikkelaars AM en VanWonen. Na een recent gehouden aanbesteding is Dura Vermeer geselecteerd voor de realisatie van de twee meest centraal gelegen stedelijke blokken binnen het plangebied: blok Donk (D) en Elft (E). Naast de Albert Heijn en de Aldi komen er ruim 20 compactere winkel-, diensten- en horeca-units. Daarnaast biedt het plan 221 koop- en huurappartementen. Van de 221 appartementen zijn er 81 koopappartementen, 89 huurappartementen in de vrije sector en 51 sociale huurappartementen. De laatste worden overgenomen door Woningcorporatie Talis. Er komen in totaal 224 parkeerplaatsen. 

Het centrumgebied van Hart van de Waalsprong biedt een gezellige, levendige plek voor de dagelijkse boodschappen en een fijne woonomgeving. Er zijn appartementen voor een brede doelgroep, zowel gezinnen als starters, studenten, 1-2 persoonshuishoudens, ouderen en mensen met bijzondere woonwensen.

Gedurfde duurzaamheid en ‘healthy urban living and working’

Hart van de Waalsprong wordt een zeer vooruitstrevende wijk qua duurzaamheid en gezondheid. De wijk wordt energieneutraal en herbergt het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland. Hiervoor wordt een groot zonneveld gerealiseerd binnen het plan en de energievraag van huurders beperkt. Ook de appartementen zijn energieneutraal door vooruitstrevende techniek zoals optimale isolatie en slimme installaties. Het plan is klimaatadaptief door opvang van regenwater op daken en diverse waterpartijen gaat door de groene opzet hittestress tegen. Er is daarbij aandacht voor samenhangende flora en fauna waardoor het plan ook natuurinclusief is. Daarnaast wordt deelmobiliteit middels een samenwerking met WedriveSolar onderdeel van de vervoersmogelijkheden. Door de stedenbouwkundige groene opzet en inbedding in het parklandschap van de Waal worden bewoners en bezoekers gestimuleerd elkaar te ontmoeten, te wandelen en te fietsen wat bijdraagt aan een gezonde levensstijl. ‘Healthy urban living and working’ dus.

De start van de uitvoering vindt aan het eind van 2021 plaats. Na de zomer van 2023 worden de winkels en de appartementen gefaseerd opgeleverd.

Deel dit artikel:

Lees meer over `Gebieds- en vastgoedontwikkeling`

Alle nieuwsberichten Naar alle nieuwsberichten