Terug

Bouw woningen Seahorse terrein in Hengelo gestart

23 november 2020

De bouwwerkzaamheden van de eerste 43 woningen van Seahorse in Hengelo zijn gestart. Hiervoor gaven de gemeente Hengelo, Droste Bouwgroep en VanWonen onlangs het officiële startsein. VanWonen transformeert het 5 hectare tellende oude KWF (Koninklijke Weefgoederen Fabriek) terrein naar een karakteristieke groene en hoogwaardige nieuwe gasloze woonwijk met in totaal 110 zeer duurzame woningen. De woningen, in een grote variatie aan woningtypen, worden allemaal energieneutraal en zijn gasloos.

Wethouder Gerard Gerrits van de gemeente Hengelo is blij met de start bouw van Seahorse. “Deze wijk betekent heel veel voor onze gemeente. Het is een fantastische locatie vlak bij de binnenstad en de uitvalswegen. De transformatie van het oude fabrieksterrein tot een volledige duurzame nieuwbouwwijk vind ik een prachtig voorbeeld van hoe we de stedelijke ontwikkeling in Hengelo vormgeven. Er is veel aandacht voor groen en de wijk wordt heel ruim opgezet. En het wordt een wijk voor iedereen van starters tot senioren, met zelfs vrije kavels.”

Zorgvuldig vormgegeven wijk
“Toekomstige bewoners gaan op een bijzondere historische plek wonen,” vertelt VanWonen Verkoopmanager Martijn van Essen. De vier unieke sheddaken zijn behouden gebleven en zijn opgenomen in het nieuwe plan en vormen het hart van de nieuw woonwijk. We starten nu met de bouw van de eerste fase bestaande uit twee-onder-een kap woningen, rijwoningen en levensloopbestendige woningen. Tom Munter, Ontwikkelingsmanager bij VanWonen, benadrukt het unieke karakter van Seahorse: “We laten het historische verleden nog voelbaar zijn in de vormgeving van de woningen. In samenspraak met IMOSS en KAW architecten is gekozen voor een stoer en industrieel uiterlijk van de woningen. Ook hebben we de architectuur laten aansluiten op de openbare ruimte, waardoor een zorgvuldig vormgegeven wijk ontstaat. In de openbare ruimte, gerealiseerd door partner BAM Infra, plaatsen we laadpalen voor elektrische auto’s, is er veel ruimte voor groen, mooie bestrating en kwaliteit verlichting.”

Maarten Droste, Directeur Droste Bouwgroep: “Seahorse wordt een zeer duurzame wijk. We bouwen gasloos en standaard energieneutraal. Er zijn zelfs woningen met het predicaat ‘nul-op-de-meter’ die op jaarbasis een energieverbruik van 0 opleveren. We passen een (bodem)warmtepomp toe en zonnepanelen. We maken gebruik van een stevig isolatiepakket en ook van een geavanceerd WTW-ventilatiesysteem, waardoor we een optimaal binnenklimaat kunnen realiseren.”

Het project Seahorse bestaat uit 3 nieuwbouwfasen. De verwachte oplevering van fase 1, met 31 koop- en 12 huurwoningen, wordt in het derde kwartaal van 2021 verwacht. Fase 2 is al bijna uitverkocht en fase 3 is onlangs in verkoop gegaan.

Seahorse sluit naadloos aan bij de VanWonen ambitie om gebieden te ontwikkelen met een eigen karakter en duurzaamheid in de gebouwde omgeving vorm te geven. De diversiteit aan woonvormen maakt dat het een wijk wordt van iedereen, waar veel ruimte is voor wonen en beleven. Zo wordt Seahorse een wijk waar iedereen zich thuis voelt.

Meer informatie: www.wonenopseahorse.nl
Video start bouw

Deel dit artikel: