Terug

Laatste fase bouw Heidezoom 't Harde gestart

09 november 2020

Heidezoom in ’t Harde groeit verder. VanWonen heeft samen met de gemeente Elburg en bouwbedrijf Salverda het officiële startsein gegeven voor de realisatie van de laatste fase van 32 woningen. De woningen worden volledig gasloos en duurzaam en maken deel uit van het totale plan van ruim 200 woningen, waarvan VanWonen (en haar voorgangers) de helft heeft ontwikkeld. Afgelopen week konden toekomstige bewoners via een online bijeenkomst de start van deze mijlpaal volgen en werd op een ludieke wijze een buren kennismakingsmoment georganiseerd. 

Lyda Sneevliet, wethouder van de gemeente Elburg, Gert Winkelaar, Adjunct directeur bij Salverda en Marcel de Ruiter, Projectontwikkelaar en manager Duurzaamheid en Innovatie bij VanWonen proostten op het officiële moment en spraken de toekomstige bewoners via een video boodschap toe. Wethouder Lyda Sneevliet: “Heidezoom is een project wat ik al heel wat jaren ken en ik ben heel blij dat we vandaag op dit punt staan om de laatste fase van dit plan te gaan realiseren. Over het participatietraject dat is ingezet ben ik erg enthousiast doordat er met de bewoners en omwonenden echt om tafel is gegaan. Dat is wat mij betreft uniek.”  

Vrienden van Heidezoom
Kenmerkend voor het project is het intensieve participatietraject dat VanWonen, samen met stedenbouwkundig bureau SAB, omwonenden, toekomstige bewoners en de gemeente, heeft doorlopen. Met het initiatief ‘Vrienden van Heidezoom’ werd toegewerkt naar een optimaal stedenbouwkundig plan. In diverse bijeenkomsten werd onder andere nagedacht wat het beste model zou zijn voor de verkaveling en het type woningen. Daarna werden de (gezamenlijke) plannen getoetst, aangepast en gepresenteerd. Een uitkomst van het traject is dat er een grote behoefte was aan levensloopbestendige woningen. Uiteindelijk is er een gevarieerd aanbod ontwikkeld van rijwoningen, twee-onder-één kapwoningen en levensloopbestendige (senioren) woningen. In het ontwerp van 
Peters & Lammerink architecten is toegewerkt naar een eenduidige architectuur van signatuur, kleur en materiaal. Daarnaast is een goede mix gevonden met groene ruimten. Een groenstrook vormt de centrale as door de wijk en diverse hofjes zorgen voor een kleinschalig en rustig decor. 

Duurzaam en toekomstbestendig wonen
Heidezoom wordt de eerste duurzame en gasloze wijk in ’t Harde. De woningen worden duurzaam verwarmd en van warm tapwater voorzien door middel van een bodem-warmtepomp. In combinatie met zonnepanelen levert dit de nodige warmte en energie op. Dankzij vloerverwarming, vloerkoeling en een warmteterugwin ventilatie-installatie is er veel aandacht voor optimaal duurzaam wooncomfort. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige isolatie en milieu-gecertificeerde materialen. Energievoorziening gebeurt geheel elektrisch. 

Heidezoom sluit naadloos aan bij de VanWonen ambitie om duurzame gebieden te ontwikkelen en de wensen van klanten en stakeholders bij de ontwikkeling centraal te stellen. De woningen sluiten niet alleen aan op de wensen van de toekomstige bewoners, maar het biedt hen eveneens een woning die klaar is voor de toekomst. Zo wordt Heidezoom een wijkje waar de nieuwe bewoners zich echt thuis kunnen voelen. De oplevering van het plan wordt eind volgend jaar verwacht. 

Meer informatie over Heidezoom 
Korte compilatie van het start bouw moment
   

Deel dit artikel: