Terug

Realisering laatste grondgebonden woningen Ebbingekwartier feestelijk ingeluid

11 september 2020

Gemeente Groningen, bouwer Trebbe en gebieds- en vastgoedontwikkelaar VanWonen stonden vanochtend op  feestelijke wijze stil bij de realisatie van de laatste grondgebonden woningen boven op de parkeergarage van het Ebbingekwartier in Groningen. Inmiddels is het eerste blok van de in totaal 7 blokken uit de steigers. Wethouder Roeland van der Schaaf van de gemeente Groningen, Antje de Groot-Schuttert, directeur bij Trebbe en Mireille Jeurnink, Directeur Vastgoedontwikkeling bij VanWonen verrichtten de officiële handeling. Toekomstige bewoners kunnen, gezien de huidige situatie, deze mijlpaal volgen via een digitale filmcompilatie. De realisatie van de laatste 37 woningen vormt, samen met de realisatie van woongemeenschap Ebbingehof én het appartementengebouw De Kroon, het sluitstuk van de totale gebiedsontwikkeling binnen het Ebbingekwartier

Wethouder Roeland van der Schaaf: “Ebbingekwartier is een wijk voor iedereen. Met de realisering van deze laatste fase is een grote stap gezet in de verdere invulling van dit prachtige woongebied in Groningen. Het is een voorbeeld van hoe we gebieden maken voor iedereen. Waar we met zo’n diversiteit aan woningen het mogelijk maken om nabij het historisch stadscentrum en op loopafstand van het Noorderplantsoen te kunnen wonen.”

Eenheid en verbinding 
 “Ebbingekwartier sluit naadloos aan bij de VanWonen ambitie om inclusieve gebieden te ontwikkelen met een eigen karakter, vertelt Mireille Jeurnink. Er komt een heel divers straatbeeld, van stadsvilla tot hofwoning. De 37 onder architectuur ontworpen woningen verwijzen naar de industriële gebouwen die op het CiBoGa terrein stonden. DAAD architecten heeft de kenmerkende elementen uit die bouwstijl vertaald in de ontwerpen. Zo is onder andere gebruik gemaakt van typische Groninger bakstenen, stoere constructies in vorm en gevels en worden er fraaie metselwerkprofielen in de gevels toegepast. We zijn er, ondanks de grote variatie aan woningen voor een brede doelgroep, met elkaar in geslaagd om eenheid en de verbinding te behouden. Binnen Ebbingekwartier zijn er veel hofjes gemaakt, met een centraal binnengebied, waardoor er veel ruimte is gecreëerd voor ontmoeten. Mooi dat dit ook gelukt is in de laatste fase van het Ebbingekwartier.” 

Antje de Groot-Schuttert: “Hier in Groningen, de plek waar we al ruim negentig jaar te vinden zijn, wordt een huzarenstukje bouwen geleverd. Boven op een parkeergarage, midden in de stad, aardbevingsbestendig(er) bouwen en dan hebben VanWonen en DAAD Architecten er ook nog eens een opmerkelijk plan van gemaakt. Dat vraagt om anders bouwen. We zijn er trots op dat onze bouwers ook dit vakmanschap beheersen.”

Finale fase Ebbingekwartier 
Vanuit een visie op een gebied, in samenwerking met betrokken partijen zorgt VanWonen voor een aantrekkelijke en diverse stad, waardoor we samen een stad maken voor iedereen. 
De oplevering van de grondgebonden woningen worden in het eerste kwartaal van 2021 verwacht. De realisatie is in handen van Trebbe. Momenteel zijn de laatste appartementen van het appartementengebouw De Kroon in verkoop. Er zijn nog appartementen beschikbaar en biedt voor geïnteresseerden nog kans om in het Ebbingekwartier een thuis te vinden.

Meer informatie: wonen in het Ebbingekwartier

Foto's: hijsen van de vlaggen, links: Antje de Groot-Schuttert (Trebbe), midden: Wethouder Roeland van der Schaaf (gemeente Groningen), rechts: Mireille Jeurnink (VanWonen).

Deel dit artikel: