Bijzondere feestelijke start bouw Heerderhof in Heerde

11 juni 2020

Nieuwsbericht

De bouw van Heerderhof, een zeer gevarieerd, groen en duurzaam nieuwbouwplan aan de zuidkant van het dorp Heerde, is vandaag officieel van start gegaan. Het startsein van 34 woningen en 4 vrije kavels zou gewoonlijk feestelijk worden ingeluid met alle betrokkenen en toekomstige bewoners. Gezien de huidige situatie werden de officiële openingshandeling en speeches op de bouwlocatie op film vastgelegd. Via een Online Meet en Greet zal de gemonteerde film op een later moment worden vertoond aan toekomstige bewoners en ontvangen zij een verrassingspakket om tijdens de Meet en Greet, vanuit de huiskamer, alsnog een gezamenlijke toost uit te brengen op de start bouw van hun nieuwe woning.


Mireille Jeurnink, VanWonen Directeur Vastgoedontwikkeling en Harold Grobben, Directeur van Schutte bouw en ontwikkeling hesen de vlaggen onder toeziend oog van een filmploeg en hielden hun speech voor de camera. Wethouder Jan Berkhoff van de gemeente Heerde heeft een videoboodschap ingesproken en vindt het project een geslaagd voorbeeld van hoe de gemeente Heerde met dit soort bouwprojecten wil omgaan en is blij dat de bouw nu begint.

Wethouder Jan Berkhoff: “Dit bouwproject is belangrijk voor Heerde omdat we woningen hard nodig hebben. Ik ben dan ook verheugd dat het gelukt is en dat we binnen dit plan ook ruimte hebben gecreëerd voor sociale huurwoningen. Door samen te werken met  vastgoedontwikkelaar VanWonen, omwonenden en belangstellenden is een mooi plan ontstaan. We vinden in dit plan veel terug van wat we als gemeente belangrijk vinden, zoals de combinatie koopwoningen met sociale huurwoningen en de duurzame inrichting van de wijk. Dit past in een gemeente met het Cittaslow-keurmerk, dat onder meer staat voor ‘noaberschap’ en duurzaamheid. Aspecten die mooi passen bij het ontwerp van deze wijk en hoe dit ontwerp tot stand is gekomen.” 

Verbinding en noaberschap
 “We zijn trots dat we nu op dit punt staan om deze prachtige inbreidingslocatie te gaan realiseren,” vertelt Mireille Jeurnink van VanWonen. “In nauwe samenwerking met de gemeente Heerde,  bouwpartners BAM en Schutte, TVA en de klankbordgroep, hebben we gezorgd voor een volledige transformatie van het voormalige zorgterrein van Verpleeghuis Wendhorst. Tijdens elke fase zijn de wensen en meningen getoetst aan de hand van de belangrijkste elementen; verbinding en noaberschap. We hebben met elkaar een mooie verbinding gemaakt met de omliggende wijk, maar ook binnen de wijk. Het project Heerderhof vormt samen met de woonzorgwoningen van Viattence en de huurwoningen van Triade een kloppend geheel. De dierenweide van de woonzorglocatie hebben we bijvoorbeeld geïntegreerd in het totaalplan. En we hebben door een grote variatie aan woningtypen, prijsklasse en doelgroepen -van starters tot senioren- een bijdrage geleverd aan de levensloopbestendigheid van de wijk. De woningen worden in kleine ensembles gegroepeerd, met een open en toegankelijke structuur zonder massieve gebouwen en sluiten mooi aan bij de omliggende wijk. Dat stimuleert verbinding en geven we betekenis aan deze locatie. We wensen alle nieuwe bewoners heel veel woongeluk in dit bijzondere en kleinschalige wijkje.”

Harold Grobben van Schutte bouw en ontwikkeling is blij te kunnen starten met de uitvoering. “Het was een succesvolle voorbereidingsperiode met VanWonen en Theo Verburg Architecten. Omdat elke klant uniek is en verschillende wensen heeft, hebben wij van tevoren een uitgebreide selectie van opties gemaakt, zodat de bewoner de woning naar eigen wens kan laten realiseren. Bijvoorbeeld met een gewenste uitbouw, dakkapel of een andere indeling. Vanzelfsprekend realiseren we alle woningen volledig gasloos. Elke woning wordt voorzien van een luchtwater warmtepomp en van PV panelen, waardoor we woningen duurzaam voorzien van warmte. Toekomstige bewoners kunnen hierdoor een lage energierekening verwachten. De komende periode zullen we omwonenden zoveel mogelijk proberen te ontzien met de toepassing van boorpalen in plaats van heipalen en zullen we machines en hijskranen hanteren die een lage stikstofuitstoot hebben, maar ook minder geluid produceren. Uiteraard houden we omwonenden op de hoogte van de geplande bouwactiviteiten.”

Duurzame modernisering
Het plan Heerderhof bestaat uit starterswoningen, herenhuizen, patiowoningen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande huizen en kavels in aanvulling op de inmiddels 12 gerealiseerde zorgwoningen van Viattence. Daarnaast worden er 20 sociale huurwoningen gebouwd in opdracht van Triade. De woningen van Heerderhof zijn ontworpen door Theo Verburg Architecten. Zij hebben goed gekeken om de ontwerpen van alle woningen op elkaar, maar ook op de bestaande omgeving aan te laten sluiten. Met Heerderhof is een stukje duurzame modernisering toegepast. Niet alleen in de duurzame bebouwing, maar zeker ook ten aanzien van de invulling van de buitenruimtes en de natuur. Met vele groenstroken voorzien van wilde bloemen en kruiden en speciale nestkasten in enkele gevels voor vleermuizen en vogels, wordt biodiversiteit bevorderd.

Op dit moment zijn nog 2 woningen en 2 kavels beschikbaar. Schutte bouw en ontwikkeling start met de realisatie. Oplevering van de eerste woningen wordt eind dit jaar en het eerste kwartaal van 2021 verwacht.

Meer informatie: www.woneninheerderhof.nl

Deel dit artikel: