Terug

VanWonen in initiatief Lector Gezonde Stad

04 juni 2019

Gezonde steden zijn steden die zijn vormgegeven met aandacht voor de mensen die er wonen. Dat is de overtuiging van VanWonen. Dit heeft geleid tot de aanstelling van een lector Gezonde Stad. Een initiatief van VanWonen samen met de Hanzehogeschool Groningen, de gemeente Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Op de PROVADA vond de feestelijke lancering van de samenwerking tussen de partners plaats.

De gemiddelde levensverwachting in Nederland neemt toe, ook in Groningen. We worden steeds ouder en de bevolking vergrijst. Tegelijkertijd zien we ook dat het aantal jongere mensen met bijvoorbeeld overgewicht, psychische klachten of chronische ziekten niet minder wordt. Een andere trend is de groei van steden. De stad is populair en de trek ernaartoe neemt nog steeds toe. Dat maakt de ‘Gezonde Stad’ tot een urgent thema.
 
Miranda Venekamp-Brandt, Manager Marketing en Sales van VanWonen: ‘Wij willen weten wat er nodig is om een omgeving te creëren die de gezondheid en het welzijn van mensen bevordert, hen helpt gezonde keuzes te maken en waarin ze zich prettig voelen. Daarvoor brengen wij projecten in als onderzoeksobject. Een mooie kans voor promovendi en studenten om aan de slag te gaan met thema’s als circulariteit, mobiliteit en inclusiviteit. En omgekeerd kunnen wij ons voordeel doen met de resultaten van het onderzoek en die kennis ook elders toepassen. Zo kunnen we van elkaar leren en samen bouwen aan een gezonde stad.’

Lector Gezonde Stad
Aan het onderzoeks- en onderwijsprogramma van het Lectoraat Facility Management voegen de vier partners een nieuwe lector toe op het thema Gezonde Stad. Een belangrijke opgave voor de lector Gezonde Stad is om inzicht te krijgen welke ruimtelijke en praktische interventies een gezondere leefstijl en het welzijn van bewoners in de stad bevorderen. De stad Groningen fungeert hierin als proeftuin.

Onderzoeksresultaten
Door onderzoek willen de lector Gezonde Stad, studenten en docenten een bijdrage te leveren aan het verhogen van het aantal gezonde levensjaren van de inwoners van de gemeente Groningen. De eerste onderzoeksresultaten worden in 2023 verwacht. 


Foto: van links naar rechts
Alfred Bolks, VanWonen
Miranda Venekamp-Brandt, VanWonen
Mark Mobach, Hanzehogeschool Groningen/Kenniscentrum Noordruimte
Mira Bloemen-Bekx, Hanzehogeschool Groningen
Erik Buskens, UMCG 

 

Deel dit artikel: