Terug

Ebbingekwartier genomineerd voor Gebouwenenquête 2019

31 mei 2019

De VanWonen ontwikkeling Ebbingekwartier, gelegen op het vroegere Circus-, Boden- en Gasfabriekterrein in hartje Groningen dingt mee naar de prijs voor het beste nieuwe gebouw van Groningen. De genomineerden werden dinsdag 28 mei bekend gemaakt door het bestuur van de Stichting DAG (Dag van de Architectuur Groningen).  

In het hart van de stad Groningen ontwikkelde VanWonen het zesde deel van het Ebbingekwartier op het voormalige Circus-, Boden- en Gasterrein (CiBoGa). Samen met partners BDG Architecten en Plegt-Vos resulteerde dit in 79 verschillende woningen; stadsvilla’s, hofwoningen, appartementen, eensgezinswoningen en starterwoningen. Tezamen vormen ze een kenmerkend woongebied waarin ieder blok een eigen identiteit heeft. De drie bouwblokken zijn ontworpen in samenhang met de omgeving: de gevels reageren als het ware op het tegenoverliggende gebied. Ook het voormalige industriële karakter van het gebied waar ooit de gasfabriek stond, krijgt met het ontwerp een knipoog.

Projectontwikkelaar Anne van der Haar van VanWonen: “Het was een enorme uitdaging om de verschijningsvorm van deze woningen in fase 6 van het Ebbingekwartier zo divers te laten zijn én om aardbevingsbestendige woningen te realiseren op een bestaande parkeergarage. Maar wat zijn we er trots op dat dit gelukt is. Dat we nu ook genomineerd zijn voor de Gebouwenenquête is de kers op de taart”.

De Grote Groninger Gebouwenenquête is een traditioneel onderdeel van de jaarlijkse Dag van de Architectuur in Groningen. Het is een initiatief van de Stichting DAG, Stichting Platform GRAS en de Groninger Gezinsbode.

Met de enquête willen de initiatiefnemers een zo groot mogelijk publiek interesseren en enthousiasmeren voor architectuur. Daarnaast geeft de Grote Groninger Gebouwenenquête jaarlijks een representatief beeld van hetgeen is opgeleverd in de stad.

De prijsuitreiking vindt plaats op 14 juni 17.00 uur in der Aa-theater te Groningen. Tot die tijd kunt u hier uw stem uitbrengen op dit project.

Deel dit artikel: