Terug

Hart van de Waalsprong in Nijmegen weer stap dichterbij: AM en VanWonen kopen grond aan

09 november 2018

Vandaag is een belangrijk moment in de ontwikkeling van het nieuwe centrumgebied Hart van de Waalsprong in deelgebied Hof van Holland in Nijmegen. Samen met AM ondertekenden wij de Grond Uitgifte Overeenkomst. Daarmee bevestigen we dat we de grond van de gemeente gaan overnemen voor het creëren van een nieuwe duurzame stadswijk. 

Op dit moment werken wij in het consortium het plan verder uit naar gedetailleerde ontwerpen voor de woningen, winkelruimtes en de openbare ruimte. Naar verwachting start in het najaar van 2019 de verkoop van de eerste woningen. Eerder hebben woningcorporaties Portaal en Talis getekend voor de afname van 100 sociale huurwoningen binnen het project. Syntrus Achmea is beoogd belegger van de winkels en vrije sector huurwoningen.

Uitgesproken, toekomstgericht en verbindend
Het plan Hart van de Waalsprong is eigentijds en passend bij Nijmegen en voldoet in ruime mate aan de ambities van de gemeente. Het wordt een duurzame, bruisende stadswijk met een uitgesproken eigentijds karakter. Met grondgebonden (stads)woningen, koop- en huurappartementen en sociale huurwoningen is er ruimte voor diverse doelgroepen. Het Hart van de Waalsprong  zal aanvullende voorzieningen bieden voor alle bewoners in de Waalsprong; een functioneel én sociaal hart waar winkels, maatschappelijke voorzieningen, wonen, werken en een mooie openbare ruimte worden gecombineerd. 

Eerste energieneutrale winkelcentrum
De inrichting van de openbare ruimte is goed doordacht en voorziet in prettige en levendige verblijfsplekken die sociaal veilig zijn. Dit maakt ontmoetingen tussen bewoners onderling en spontane ontmoetingen tussen bewoners en bezoekers mogelijk. De wijk wordt een ‘gemengd stadje’ voor iedereen en krijgt het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland. Met dit ambitieuze plan leggen AM en VanWonen de lat bewust hoog. 

Hart van de Waalsprong
Het gebied van bijna zeven hectare bestaat uit bijna 12.000 m2 aan centrumfuncties en 450 woningen verdeeld over negen blokken. De circa 235 koopwoningen en 215 huurwoningen, waarvan 100 sociale huur en 115 vrije sector huurwoningen, liggen verspreid in de wijk. De winkels liggen grotendeels aan het centrale plein. Mensen kunnen hier hun dagelijkse boodschappen doen, onder andere bij aanbieders van lokale producten. Daarnaast is er ruimte voor eigentijdse horeca. 

Duurzaamheid
Hart van de Waalsprong moet een ‘energieneutraal stadje’ worden met het meest duurzame winkelcentrum van Nederland. Dit is mogelijk door onder meer toepassing van zonnepanelen. Duurzame oplossingen maken wij tastbaar middels zonnepergola’s en innovatieve wadi’s, maar ook in de openbare tuinen, groene daken en waterpartijen. Ook is er sprake van duurzame mobiliteitsoplossingen. De gezamenlijke elektrische auto’s slaan overdag energie op die ’s avonds weer gebruikt kan worden in de woningen.

Slimme mobiliteit 
Uniek is het mobiliteitsconcept in de wijk. Met de koop of huur van een woning ontvangen de bewoners een mobiliteitsabonnement. Hiermee krijgen ze beschikking over verschillende elektrische auto’s en fietsen die verspreid staan door de wijk. Het mobiliteitsconcept verandert mee met de vraag en kan dus wijzigen in de tijd.

Planning
De opening van het winkelcentrum staat gepland voor eind 2021 en naar verwachting is vanaf 2024 de hele stadswijk opgeleverd. Daarnaast verkennen AM en VanWonen de mogelijkheden om – vooruitlopend op de ontwikkelingen – een centrumvoorziening al eerder te openen in een tijdelijke huisvesting. Voor meer informatie kunt u terecht op www.hartvandewaalsprong.nl

Deel dit artikel: