Terug

Gemeente Nijmegen gunt ontwikkeling nieuwe wijk Hart van de Waalsprong aan AM en VanWonen

06 juli 2018

De gebieds- en vastgoedontwikkelaars AM en VanWonen hebben de tender centrumgebied Hof van Holland in Nijmegen gewonnen. Het plan Hart van de Waalsprong is eigentijds en passend bij Nijmegen en voldoet in zeer ruime mate aan de ambities van de gemeente. De inrichting van de openbare ruimte is goed doordacht en voorziet in prettige en levendige verblijfsplekken die sociaal veilig zijn. Dit draagt bij aan ontmoetingen tussen bewoners onderling en tussen bewoners en bezoekers ontstaat sociale cohesie.

Raymon Van Miltenburg, directeur AM, en Alfred Bolks, algemeen directeur VanWonen: “Wij zijn blij dat de visie die wij uitdragen op het gebied van de inclusieve stad en gedurfde duurzaamheid door de gemeente is omarmd. Hart van de Waalsprong wordt een duurzame, bruisende stadswijk met een uitgesproken eigentijds karakter. Met grondgebonden (stads)woningen, koop- en huurappartementen en sociale huurwoningen is er genoeg diversiteit. De wijk wordt een ‘gemengd stadje’ voor iedereen en krijgt het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland.”
 
Het gebied van circa zes hectare bestaat uit 11.500 m² aan centrumfuncties en 450 woningen verdeeld over zeven blokken. De 235 koopwoningen en 215 huurwoningen, waarvan 100 sociale huur, 30 middelduur en 25 zorgwoningen, liggen verspreid in de wijk. Het winkelprogramma is grotendeels gelegen aan het centrale plein, richt zich op de dagelijkse boodschappen met lokale producten en biedt daarnaast ruimte aan eigentijdse horeca.
 
De opening van het winkelcentrum staat gepland voor 2021 en vanaf 2024 is de hele stadswijk opgeleverd. Belangrijke pijlers uit het winnende plan zijn “gemengd programma”, “duurzaamheid” en “slimme mobiliteit” die tezamen gaan zorgen voor ontmoeting en inspiratie.
 
Multifunctionele wijk met centrumgebied
Het betreft een heel nieuw centrumgebied met een gemengd programma voor winkelen, wonen, werken, recreëren en ontmoeten. Hart van de Waalsprong is verbindend, je bent zo in de natuur, aan de Waal, in één van de vele openbare tuinen die de wijk rijk is of in het centrum van Nijmegen. De locatie is gelegen op een idyllische plek nabij het Rivierpark en Fort Beneden Lent.
 
Elkaar ontmoeten staat centraal in het ontwerp. Dit is mogelijk op het centrale plein met reeds bekende Nijmeegse horeca, zoals koffiebar Bairro Alto en café Eten en Drinken, of in de pocketparken met diverse recreatiemogelijkheden.
 
Duurzaamheid
Hart van de Waalsprong moet een ‘energieneutraal stadje’ worden met het meest duurzame winkelcentrum van Nederland. Dit is mogelijk door onder andere toepassing van zonnepanelen. Er is sprake van zichtbare duurzaamheid middels zonnepergola’s en innovatieve wadi’s, maar ook door de openbare tuinen, groene daken en waterpartijen. Ook is er sprake van duurzame mobiliteitsoplsingen. De gezamenlijke electrische auto’s slaan energie op die eventueel s’avonds weer gebruikt kan worden.
 
Slimme mobiliteit
Uniek is het mobiliteitsconcept in de wijk. Met de koop of huur van een woning ontvangen de bewoners een mobiliteitsabonnement. Hiermee krijgen ze beschikking tot verschillende elektrische auto’s en fietsen die verspreid staan door de wijk. Het mobiliteitsconcept verandert mee met de vraag. Erg geldt een mobliltietsgarantie.
 
Partners
Syntrus Achmea Real Estate and Finance heeft als belegger de intentie uitgesproken om de vrije sector huurwoningen en het winkelcentrum in belegging te nemen. AM en VanWonen hebben de tender doorlopen in samenwerking met APPM, BAM Pennings, Bureau Stedelijke planning, De Urbanisten, De Wijde Blik, De Zwarte Hond, DGMR, Goudappel Coffeng, Royal HaskoningDHV, MBM Bouwkosten BV, Nijhuis, SUM, Tenman, The Missing Link en We Drive Solar.
 
Volg het project op www.hartvandewaalsprong.nl.

Deel dit artikel: